Over Nikita

9ccbb601-589c-468d-8eda-e1b25d36df9c
Nikita woont samen met haar vader, moeder en broertje Randy in Zuidwolde. Nikita is al bijna 6 jaar ernstig ziek, 1/3 van haar jonge leventje heeft zij heftige klachten die door de tijd heen alleen maar meer en erger zijn geworden. Zij zit inmiddels in een vergevorderd stadium van de ernstige aandoening CCI/AAI, dit betekent dat het gewricht dat haar schedel met de nek aan elkaar verbind instabiel is, extreem bewegelijk op de bovenste nekwervels en dat de banden die normaal gesproken de wervels op hun plaats houden niet werken of zijn uitgerekt. Hierdoor wordt er druk uitgeoefend op de hersenstam en is haar autonome zenuwstelsel totaal ontregeld. De hersenstam regelt alle onbewuste functies en processen in het lichaam zoals je ademhaling, de hartslag, temperatuur, bloedsomloop, gehoor, energieproductie, spijsvertering, het slikken en kauwen, slaap waak ritme en de stofwisseling. Het grootste gedeelte van de dag ligt Nikita in bed op haar donkere kamer, eenzaam en alleen. Iedere dag is het voor haar een gevecht om toch eventjes beneden bij haar gezin te kunnen zijn. Rechtop zitten lukt niet meer, daarom ligt ze beneden in de huiskamer ook in bed. Nikita is ernstig vermoeid, kan geen licht, geluid, geuren en aanraking verdragen. Ze heeft dagelijks enorm veel pijn die niet te dempen is met medicatie. Constant veel druk in haar hoofd en hierdoor valt ze met regelmaat weg, wat heel beangstigend is voor haar, maar ook voor haar omgeving. Omdat ze haar hoofd niet meer zelfstandig rechtop kan houden (haar hoofd wiebelt heen en weer) en om de druk in haar hoofd iets te verminderen draagt Nikita dag en nacht een nekkraag. Slapen lukt niet meer door het ontregelde autonome zenuwstelsel, maar ook doordat ze zo bang is dat ze het niet lang meer volhoud en haar grote angst om niet meer wakker te worden.

6 jaar geleden kwam er abrupt een einde aan Nikita’s onbezorgde leventje. Zij liep in de zomer van 2016 een hoofdtrauma op, waar ze een hersenkneuzing en een gebroken neus aan overhield. Door de tijd heen werden Nikita’s klachten alleen maar heftiger en gingen niet meer weg.
Nikita was een vrolijke, enthousiaste en grappige meid, die altijd eerst aan anderen dacht. Ze had veel vriendinnen, deed fanatiek aan sport (ging naar crossfit en liep hard bij de atletiek vereniging) en ze kon goed meekomen op school. Wat kon Nikita genieten van gezelligheid met familie en vrienden, iets wat ze nu al 6 jaar heeft moeten missen.
1 jaar heeft ze maar naar het voortgezet onderwijs mogen gaan. Het sporten wat ze zo graag deed was niet meer mogelijk. Van ons gespierde meisje met haar geweldige conditie bleef niets over.
Haar wilskracht om te overwinnen is lang gebleven, maar na alle jaren van vechten en teleurstelling lijkt haar kracht nu op.

 

nikita hardlopen1
WhatsApp Image 2022-04-03 at 00.36.15 (1)
Vele artsen werden er bezocht, behandelingen en revalidatie trajecten gevolgd. Nikita heeft zelfs toen ze nog maar 15 jaar oud was 9 maand intern gerevalideerd ver weg van huis. 1 keer in de week mochten we haar maar bezoeken. Het was een traumatische tijd voor haar, iedere dag werd ze ontzettend gepusht om op te bouwen en wat deed ze haar best, waarbij ze telkens weer totaal over haar grenzen heen ging, want het enige wat zij zo graag wilde was weer beter worden en haar oude leventje oppakken. Er werden hierna nog meer zware trajecten gevolgd, Nikita greep alles aan om te herstellen. Verdrietig genoeg werd  haar harde werken niet beloond, want Nikita werd na ieder traject een stuk slechter en haar vertrouwen brokkelde steeds verder af. Eind 2019 kreeg Nikita de diagnose Lyme, met behulp van donaties werd zij hiervoor in Duitsland met succes behandeld. Jammer genoeg verbeterde Nikita’s situatie niet en werd zij alleen maar zieker en zwakker. Haar nekklachten die al die tijd al aanwezig waren werden steeds ernstiger en er kwamen een tal van neurologische klachten bij.

Ze laten dan verder onderzoek doen naar haar nekklachten. Er werden röntgenfoto’s en een Stand-Up MRI gemaakt in Hannover (In Nederland is hiervoor helaas geen apparatuur beschikbaar en kan een zogenoemde Upright MRI scan niet gemaakt worden). Uit de MRI beelden blijkt dat er wel degelijk problemen bestaan in haar nek.
In Nederland wordt Nikita voor de zoveelste keer niet serieus genomen en wordt er geen nader onderzoek verricht.
Ons gevoel zegt dat er iets aan de hand is met Nikita en haar klachten zeker niet van psychische grondslag zijn.
Nikita had eigenlijk zelf al vaker iets opgevangen van mede Lyme patiënten over de aandoening CCI/AAI, maar durfde dit eigenlijk nog niet uit te spreken naar haar ouders, omdat het zo levensbedreigend is en ze bang was voor weer een nieuwe diagnose.
Haar moeder gaat met deze info dan op zoek op het internet en komt in contact met (familie van) lotgenoten.
Urenlang leest zij over deze onbekende aandoening CCI/AAI, wat vaak voorkomt bij patiënten met de bindweefselziekte EDS, maar ook na een trauma, bij reuma patiënten en de ziekte van Lyme.
Ze komen er dan al snel achter dat de symptomen van deze ziekte gelijk zijn aan de klachten die Nikita ervaart.
Over de aandoening CCI en AAI is nog maar weinig bekend in Nederland en er zijn maar een handje vol artsen in de wereld met veel kennis over deze nog onbekende aandoening.
In Barcelona en Amerika werken gespecialiseerde neurochirurgen waarbij Nikita en haar ouders toen een second opinion hebben aangevraagd.
Doordat de beelden uit Hannover te onduidelijk zijn om te laten beoordelen, besluiten ze om in Januari 2022 af te reizen naar Barcelona voor verder onderzoek.
Met de wensambulance is Nikita naar het vliegveld in Eindhoven gebracht, vanwaar ze naar Barcelona is gevlogen. Omdat Nikita niet meer rechtop kan zitten was dit een helse reis voor haar. In Barcelona verbleef zij samen met haar ouders en broertje meerdere dagen voor onderzoeken en hier wordt met zekerheid de diagnose CCI/AAI gesteld.

9eef0f39-4cec-45df-af42-552c249a9e36
IMG-20220410-WA0013

Het leven van Nikita en haar gezin staat al 6 jaar op zijn kop. Tijdens hun lange zoektocht waarin Nikita talloze artsen heeft gezien, er vele misdiagnoses zijn gedaan, ze niet gesteund, gehoord en serieus genomen werd en Nikita door onwetendheid van specialisten telkens maar weer weggezet werd als psychisch probleem. Weten we nu eindelijk dat Nikita ten gevolge van het aangeboren Ehlers-Danlos Syndroom, het hoofdtrauma en de ziekte van Lyme, de hoge nekwervelinstabiliteit heeft ontwikkeld en dat deze drie aandoeningen gezamenlijk al die jaren haar klachten hebben veroorzaakt.
Het Ehler-Danlos Syndroom en de Scoliose hebben we bij Nikita waarschijnlijk vroeger nooit opgemerkt, omdat EDS bij een ieder anders verloopt en de klachten zich soms ook pas op latere leeftijd ontwikkelen.
Nikita was een actieve, sportieve meid in goede conditie, dus specifieke dingen hebben wij nooit bij haar gemerkt.
Toch heeft dit op den duur samen met het hoofdtrauma voor een overprikkeld autonoom zenuwstelsel gezorgd en jarenlang haar immuunsysteem enorm verzwakt, waardoor diverse bacteriën zoals de ziekte van Lyme vat op haar kregen. Deze aandoening heeft het verdrietig genoeg allemaal nog erger gemaakt doordat de gebieden in haar nek hierdoor verweekt raakten.

De officiële diagnoses zijn:
– Craniocervicale instabiliteit (CCI)
– Atlanto-axiale instabiliteit (AAI)
– Ehlers-Danlos Syndroom (EDS)
– Scoliose
– Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS)
– Tethered Cord Syndroom (TCS) wordt nader onderzocht.

Opgelucht, maar tegelijkertijd verdrietig zijn we met bovenstaande diagnoses. De dagelijkse pijn, de constante  benauwdheid, het buiten bewustzijn raken, het bijna niet meer kunnen slikken en verslikken, zomaar niet kunnen  praten en lopen en alle andere eerder genoemde klachten zijn te verklaren.

Persoonlijke ervaring vanuit het gezin (Beschreven door Nikita’s moeder)

De jarenlange onzekerheid, het onbegrip, het niet serieus genomen worden door de vele artsen, instellingen en school hebben de afgelopen jaren lichamelijk, emotioneel en sociaal flinke schade aangericht. Dat er geen enkele arts is die echt naar je luistert, je gelooft en ziet dat er echt wat met je aan de hand is, dat doet haar zo verschrikkelijk veel pijn. Telkens maar weer te horen krijgen dat je een psychisch probleem bent, het heeft haar getraumatiseerd en kapot gemaakt.

Ze heeft meerdere keren uitgesproken zo niet verder te kunnen en te willen leven. De isolatie, de eenzaamheid, de constante pijn, de enorme druk in haar hoofd, de spierspasmen, maar vooral de angst om te overlijden, het is niet meer vol te houden voor haar. Het breekt ons hart haar zo te zien lijden.

Financieel is het ook erg lastig, om fulltime voor Nikita te kunnen zorgen heb ik mijn baan in de zorg en als Zzp’er op moeten zeggen. Nikita kan niet meer voor zichzelf zorgen en heeft de gehele dag ondersteuning nodig bij alle dagelijkse activiteiten. (opstaan, douchen, maaltijden klaarmaken etc..) Maar wat nog wel het allerbelangrijkst is de mentale ondersteuning om de loodzware dagen door te kunnen komen.
Omdat Nikita zo angstig is zit ik door de dag heen urenlang in het donker aan haar bed om haar een beetje troost te bieden in deze eenzame strijd, hopend dat ze haar gevecht niet opgeeft. De uitzichtloze situatie heeft zijn tol geëist bij Nikita en ons als gezin, wij lijden samen onder deze zorgelijke situatie. Wat wil zij graag weer mee kunnen doen aan dit leven en wat willen wij haar dolgraag weer zien stralen.

De mooiste tijd van haar jeugd is voorbij en kan ze niet meer inhalen.
De tijd van ontdekken, feest vieren, keuzes maken voor de toekomst, het is aan haar voorbij gevlogen terwijl zij ziek was en iedere dag knokte om er weer boven op te komen. Wat wilde ze als klein meisje al graag op een scooter of in een auto kunnen rijden, wat zou zij ook graag een opleiding volgen, kunnen werken, sporten, op vakantie gaan, verliefd worden, weer leuke dingen doen met haar broertje of vriendinnen. Voor de meesten onder ons de normale alledaagse dingen, die Nikita de afgelopen 6 jaar niet of nauwelijks heeft kunnen doen. En dan benoem ik nog niet eens normale dagelijkse activiteiten.

Grote wensen heeft ze niet, wat zou ze dankbaar zijn dat haar klachten weg zouden zijn. Iedere dag normaal op kunnen staan, zelf kunnen gaan douchen, aan tafel kunnen eten met haar gezin, naar muziek kunnen luisteren zonder compleet bezweet te raken en dat er weer eens eventjes iemand bij haar op bezoek kan komen.

Wij vinden het bewonderenswaardig hoe Nikita deze strijd levert en er nog steeds wat van probeert te maken, haar uitzichtloze situatie heeft een grote impact op Nikita’s leven, maar ook op dat van haar gezin en natuurlijk de familie en vrienden die ook niet langs kunnen komen.
Wij vragen uw hulp, haar situatie verslechterd zeer snel en we zijn bang dat wanneer de operatie niet spoedig kan doorgaan haar aandoening haar fataal wordt.
Alsjeblieft help ons met een donatie, wij zijn oprecht blij met iedere euro die wordt gedoneerd. Zij verdiend het om te leven, niet overleven! Het brengt Nikita dichter bij een menswaardig bestaan.

Via de stichting proberen wij niet alleen geld voor de operatie, reis en onkosten voor de maanden dat wij in het buitenland verblijven te verzamelen, maar ook aandacht en hulp te vragen voor dit gigantische probleem, waar niet alleen Nikita, maar honderden andere patiënten dagelijks mee te maken hebben. Het zijn onbekende (aangeboren) aandoeningen die niet in Nederland kunnen worden gediagnostiseerd en behandeld.

Help ons alsjeblieft en doneer!

Wij zijn dankbaar dat u de tijd hebt genomen om ons verhaal te lezen.

Translate »