Diagnoses

AAI (Atlanto-axiale instabiliteit)
Hierbij is er een extreme bewegingsmogelijkheid op het knooppunt van de atlas wervel (C1) en de axis wervel (C2). Deze instabiliteit wordt veroorzaakt doordat de banden rondom de atlantoaxiale wervels uitgerekt zijn. Deze banden zorgen er normaal voor dat de wervels van de wervelkolom stabiel op hun plek blijven.

CCI (Craniocervicale instabiliteit)
Hierbij is er een structurele instabiliteit van het gewricht dat de schedel en nek met elkaar verbindt (het craniocervicale gewricht). In de meeste gevallen ontstaat CCI na een trauma zoals een auto ongeluk of flinke valpartij. De laatste jaren is gebleken dat deze aandoening vaker voorkomt bij EDS patiënten, maar ook bij ME/CVS patiënten, reuma patiënten en mensen met de ziekte van Lyme.

Ehler Danlos Syndroom (EDS)
Een zeldzame aangeboren, erfelijke bindweefselafwijking, waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd. Bindweefsel bevindt zich in het hele lichaam. Het geeft steun en is een belangrijk bestanddeel, en houdt bijvoorbeeld botten en de banden van gewrichten op hun plaats.
Klachten uiten zich onder andere in gewrichtsproblemen, hypermobiliteit en spijsverteringsstoornissen. Daarnaast kan het beloop gecompliceerd worden door (sub)luxaties. De uitingen/klachten kunnen in de loop van de tijd uitbreiden en/of verergeren.

Scoliose
Scoliose is een 3D zijdelingse verdraaiing en verkromming van de wervelkolom. De oorzaak is vaak een erfelijke factor, mogelijk in de vorm van verzwakking van het bindweefsel en een neurologische factor in de vorm van een stoornis in het centrale zenuwstelsel.
Scoliose kan door de lichamelijke beperkingen en cosmetische effecten een grote impact hebben op het dagelijks leven en de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van een patiënt en zijn/haar omgeving.

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME)
Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is de benaming van een ziektebeeld dat wordt gekenmerkt door een combinatie van samenhangende klachten en symptomen. Het belangrijkste symptoom is chronische vermoeidheid Vaak wordt ME (myalgische encefalomyelitis) gebruikt als synoniem voor CVS. De Nederlandse Gezondheidsraad stelt ME gelijk aan CVS.

Thetered Cord Syndroom (TCS)
Tethered Cord Syndroom is een aandoening waarbij de onderkant van het ruggenmerg vastzit aan de wervelkolom. Dit veroorzaakt rek op het ruggenmerg. Het ruggenmerg kan daardoor niet bewegen binnen de wervelkolom, wat noodzakelijk is bij bijvoorbeeld het buigen van de rug en bij groei van het lichaam in lengte. Omdat het ruggenmerg onder spanning staat, raakt het minder goed doorbloed, waardoor kleine beschadigingen in het ruggenmerg ontstaan. Door deze beschadigingen kunnen uitvalsverschijnselen optreden.
Als gevolg van het Tethered Cord kan er een verkromming van de rug ontstaan. Deze verkromming wordt een scoliose genoemd.

Upright/Stand-Up MRI
De aandoening AAI/CCI wordt gediagnostiseerd met een Upright/ Stand-Up MRI.
Er worden dan beelden in flexie (buiging) en extensie (strekking) gemaakt.
Met het gewicht van het hoofd op de wervels is een juist beeld te krijgen en door middel van een roterende scan. (3D techniek)
Om deze beelden te kunnen lezen moet je als medicus de juiste kennis hebben.

Gastroparese
Is een maagstoornis waarbij het voedsel vertraagd of niet wordt verteerd. Bij gastroparese werken de maagspieren slecht of helemaal niet, waardoor de maag niet normaal kan worden geleegd. Het is de  medische term voor maagverlamming. Het ziektebeeld kenmerkt zich door chronische misselijkheid,  snelle verzadiging, vol gevoel na weinig eten, een drukkend gevoel op de maag, een opgeblazen buik, buikpijn, schommelingen in de bloedsuiker spiegel, braken of kokhalsneigingen, gebrek aan eetlust en overmatig gewichtsverlies.
Risicofactoren: Diabetes, chirurgie in bovenbuik en het Ehler Danlos syndroom (de erfelijke bindweefsel aandoening waar Nikita aan lijdt).
Bindweefsel is in het hele lichaam aanwezig en dus ook in het spijsverteringskanaal en is essentieel voor de normaliter vanzelfgaande bewegingen die nodig zijn om de spijsvertering te voltooien. Bindweefsel is ook aanwezig rond de zenuwen van het spijsverteringskanaal en door abnormaliteiten van deze zenuwen wordt alles extra gevoelig.  De impact van een maagverlamming op iemands dagelijks leven is enorm, het kan zelfs leiden tot ondervoeding en heeft enorm veel invloed op de patiënts emotionele welbevinden.

De ziekte van Lyme
Deze ziekte is een multisysteem ziekte die meerdere organen kan aantasten. De ziekte kent een divers en grillig verloop. Zo kan het andere ziekten imiteren en wanneer laat opgemerkt chronisch worden. Na de tekenbeet kan de Borrelia bacterie in de bloedbaan terecht komen wat tot een uitgezaaide infectie leidt. De bacterie kan zich binnen enkele etmalen door het lichaam verspreiden  en o.a. het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) binnendringen met als gevolg ernstige klachten. Via de bloedbaan wordt de bacterie door het lichaam verspreid, maar de bacterie is meestal maar kort in de bloedbaan aantoonbaar. Hierdoor wordt de ziekte van Lyme dus ook vaak gemist. In veel gevallen ontstaan er ziekteverschijnselen van het zenuwstelsel, gewrichten en het hart, maar ook in tal van andere gebieden. Door Nikita’s overprikkelde autonome zenuwstelsel verzwakte dit jarenlang haar immuunsysteem, waardoor de Lyme bacterie heeft toe kunnen slaan.
De hoge nekwervel instabiliteit zorgt er nu ook voor dat de Lyme nog niet helemaal onder controle is te krijgen.

Translate »